Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
21:01 | 20 stycznia 2013
Chłodnik staropolski z botwinki

Kiedy temperatura wokoło zaczyna zbliżać się do 30°C a większości z nas marzy się sjesta popołudniowa w cieniu na zielonej trawie, staropolski chłodnik z botwinki, na bazie śmietany, kefiru oraz domowego wywaru przyniesie nam orzeźwienie i doskonale zastąpi gorący posiłek.

Chłodnik z botwinki z jajkiem

Poniżej przedstawiam przepis na chłodnik staropolski.

Składniki:
(porcja dla dwóch osób)

  • 2 pęczki średniej wielkości botwiny (po 3 buraki w pęczku)
  • 100ml wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 330g płynnej śmietany 18% (użyłam śmietany Zott)
  • 200ml kefiru (użyłam Robico)
  • 120ml niesolonego domowego wywaru z kurczaka (można zastąpić niesolonym domowym wywarem warzywnym)
  • 60ml soku z kiszonych ogórków (lub mniej do smaku)
  • 3 duże szczypty drobno zmielonej soli morskiej
  • 2 duże szczypty świeżo zmielonego czarnego pieprzu

 
Przygotowanie:
(czas przygotowania około 45 minut plus 30 minut chłodzenia w lodówce)
(czas włożonej pracy około 35 minut)
 

Dokładnie umyj botwinę i podziel ją na trzy części: buraczki, łodyżki i liście. Potnij liście na małe paski o długości 1,5cm i szerokości 0,5cm, łodyżki na kawałki o długości 1cm a buraczki w cienkie słupki maksymalnie 0,5cm szerokości.

Chłodnik z botwinki - składniki

Do średniego garnka wlej wodę i dodaj pocięte buraki i łodygi. Aby warzywa zachowały swój naturalny kolor podczas gotowania, dolej sok z cytryny. Duś pod przykryciem na małym ogniu 15-20 minut.

Następnie dodaj do garnka pocięte liście z botwiny. Zamieszaj wszystko i duś dodatkowe 5 minut. Pod koniec gotowania sprawdź czy botwina jest odpowiednio miękka. Jeśli konieczne, pozostaw na palniku przez kolejne 2-3 minuty.

Do ugotowanej botwiny dodaj sól i pieprz. Zamieszaj i odstaw do wystygnięcia.

Do dużej miski lub większego garnka przełóż ostudzoną do temperatury pokojowej botwinę oraz dolej śmietanę, kefir, wywar i sok z ogórków kiszonych. Sok z ogórków pochodzących z różnych źródeł może być mniej lub bardziej kwaśny. W związku z tym, do chłodnika dolewaj go powoli – na początek 30ml, wymieszaj i spróbuj czy chłodnik jest odpowiednio kwaśny. W razie potrzeby dodaj pozostałe 30ml soku z kiszonych ogórków.

Na koniec mieszaj składniki delikatnie do momentu gdy otrzymasz piękny jednolity różowy kolor chłodnika.

Przykryj i odstaw całość do lodówki na 30 minut. W tym czasie chłodnik nabierze pełnego aromatu i smaku.

Tak przygotowaną zupę na talerzach możesz udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem. Tradycyjnie zupa wyśmienicie smakuje z pociętym na ćwiartki jajkiem ugotowanym na twardo. Polecam ją również w wersji czystej.

Chłodnik z botwinki

Kilka przydatnych uwag:

  • W przypadku małych buraków konieczne może być zwiększenie liczby buraków niezbędnych do przygotowania chłodnika.
  • Jeśli chłodnik jest zbyt mało buraczany możesz do niego dodać około 40-50ml świeżego soku z czerwonych buraków lub jednodniowego albo pasteryzowanego.
  • Wybieraj śmietany lejące. Na opakowaniu śmietany 18% Zott jest napisane, że jest extra kremowa jednak w rzeczywistości jest lekko płynna. W przypadku gęstej śmietany (taka jest na przykład śmietana 18% Krasnystaw) należy zmniejszyć ilość wlewanej śmietany, np. do 300g, aby chłodnik nie był za gęsty.
  • Zastąpienie domowego wywaru z kurczaka wywarem warzywnym sprawi, że przygotowany chłodnik będzie również daniem wegetariańskim.
  • Sok z ogórków kiszonych pochodzących z różnych źródeł może być mnie lub bardziej kwaśny.
    W związku z tym do chłodnika dolewaj go powoli – na początek 30ml, wymieszaj a następnie spróbuj czy chłodnik jest odpowiednio kwaśny. W razie potrzeby dodaj pozostałe 30ml soku z kiszonych ogórków.
  • Preferuję zupy przygotowane na domowym niesolonym wywarze mięsnym lub warzywnym. Zupy przygotowane na wodzie nie należą do moich ulubionych ponieważ mają zdecydowanie mniej smaku oraz są mniej treściwe.
  • Przygotowanie z wyprzedzeniem większej ilości domowego wywaru, pozwala mi cieszyć się codziennie innego rodzaju zupą, bez potrzeby spędzania kilku godzin nad jej gotowaniem.
  • Wywar przygotowany wcześniej można przechowywać w lodówce do 3 dni lub podzielić na mniejsze porcje i zamrozić.

 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.

– Klaudia –

Chłodnik staropolski z botwinki z jajkiem

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz