Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
20:57 | 21 lutego 2013
Chleb orkiszowy na drożdżach

Ostatnimi czasy toczy się dyskusja na temat słabej jakości pieczywa dostępnego w sklepach. Często można się natknąć na wyroby chlebo czy bułkopodobne, które w niczym nie przypominają zdrowego i bogatego w wartości odżywcze pieczywa. W związku z tym niektórzy z nas zaczynają szukać dobrych piekarni i konkretnego pieczywa lub podejmują się własnoręcznego wypieku domowego chleba. Przygotowanie chleba w domu to bardzo duża przyjemność oraz satysfakcja podczas zgłębiania tajników sztuki piekarniczej.

Chleb orkiszowy na drożdżach

Przedstawiony przeze mnie przepis został dopracowany podczas prób z różnymi proporcjami: drożdży, mąki i wody. Dzięki niemu upieczenie chleba na drożdżach jest łatwe i przyjemne a afekt powinien zadowolić każdego.

 
Składniki na zaczyn drożdżowy:

  • ½ łyżeczki świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka mąki pszennej typ 550
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej

Składniki na ciasto:

  • Zaczyn drożdżowy
  • 265g mąki pszennej typ 550 (użyłam mąki luksusowej Melvit, 2 szklanki)
  • 230g mąki orkiszowej typ 750 (użyłam mąki orkiszowej chlebowej ekologicznej Symbio, 2 szklanki)
  • 250ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka drobno zmielonej soli morskiej

 
 
 
Mąka do posypania:

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki owsianej
  • 1 łyżka kaszy mannej

Do pieczenia używam garnka żeliwnego o średnicy 24 centymetry. Chleb można upiec również w szklanym żaroodpornym naczyniu z pokrywą, które jest przystosowane do pieczenia w temperaturze 250°C. W zamkniętym żeliwnym naczyniu wytwarza się odpowiednia temperatura i wilgotność. Dzięki temu chleb po upieczeniu ma chrupiącą skórkę a w środku jest lekko ciągnący i wilgotny.

Chleb orkiszowy - składniki

 

Przygotowanie faza pierwsza:

W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na zaczyn: drożdże, wodę, cukier i łyżeczkę mąki. Odstaw na 15-20 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Na zdjęciu obok mój zaczyn z drożdży po 15 minutach od wymieszania składników.

Do dużej miski dodaj przesianą przez sito mąkę pszenną, mąkę orkiszową oraz sól. Zalej całość zaczynem drożdżowym i wodą. W misce mieszaj ręką ciasto przez 5 minut, do momentu aż składniki się połączą. Ciasto jest bardzo kleiste, dość gęste i mocno przywiera do dłoni.

Po wymieszaniu przykryj folią miskę z ciastem i odstaw do wyrośnięcia na 10-12 godzin. Po tym czasie ciasto urośnie dwukrotnie, nadal będzie kleiste oraz trochę rzadsze niż podczas łączenia składników.

Chleb orkiszowy - fermentacja
 
 
Przygotowanie faza druga:

Po wyrośnięciu ciasta, do zimnego piekarnika wstaw przykryty pokrywką żeliwny garnek. Nagrzej piekarnik do 250°C i pozostaw włączony przez dodatkowe 15 minut, tak aby żeliwne naczynie uzyskało odpowiednią temperaturę.

Chleb orkiszowy - wyrastanie

Na stolnicy rozsyp mąki do posypania chleba. Przy użyciu dużej szpatułki delikatnie przełoż ciasto z miski na stolnicę wysypaną mąkami. Następnie kilka razy zawiń ciasto do środka z każdej ze stron, w taki sposób, aby uzyskać w miarę foremny bochenek. Nie ugniataj ciasta i zawijaj je ostrożnie, aby mąka do posypania nie znalazła się w środku chleba. Na koniec obróć bochenek „górą do dołu”, aby zawinięcia znalazły się na spodzie.

Chleb orkiszowy - przygotowanie

Wyjmij nagrzany garnek żeliwny z piekarnika i zdemij pokrywę. Delikatnie podnieś ciasto i przenieś je do rozgrzanego naczynia. Naczynie przykryj pokrywą i wstaw całość do nagrzanego piekarnika.

Chleb orkiszowy - pieczenie

Piecz pod przykryciem w temperaturze 250°C przez 20 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywę i piecz chleb przez kolejne 15 minut bez przykrycia. Jeśli Twój piekarnik posiada możliwość silnego opiekania od góry np. opiekacz lub broiler, ostatnie kilka minut możesz wykonać w ten sposób. Dzięki temu skórka na chlebie będzie ładnie dopieczona i bardziej chrupiąca.

Po zakończeniu pieczenia wyjmij ostrożnie garnek z piekarnika. A następnie wyjmij chleb z garnka. Połóż bochenek na kratce i pozostaw do wystygnięcia na minimum 30 minut.

Chleb po ostygnięciu ma chrupiącą skórkę i jest wilgotny w środku. Ma duże przestrzenie powietrza oraz pachnie prawdziwym świeżym chlebem wprost z piekarni. Podczas cięcia nie zostaje na nożu. Smakuje wyśmienicie z plasterkiem szynki dojrzewającej takiej jak: Parma, San Daniele, Serrano. Świeżość zachowuje do 24 godzin od upieczenia. Po tym czasie zaczyna lekko wysychać i można go wtedy wykorzystać na przykład na grzanki.

Drożdżowy chleb orkiszowy

Kilka przydatnych uwag:

  • Po wyrośnięciu ciasto może bardzo delikatnie pachnieć alkoholem.
  • Podczas przygotowania nie dodawaj więcej drożdży niż ilość podana w przepisie. W przypadku za dużej ilości drożdży ciasto ma nieprzyjemny zapach, który później jest wyczuwalny w upieczonym chlebie.
  • Moje ciasto rosło w temperaturze około 27-28°C przez 10 godzin. W przypadku chłodniejszej temperatury czas powinien być wydłużony do 12 godzin.
  • Do pieczenia używam garnka żeliwnego, który nie wymaga natłuszczania i posypywania mąką. Jeśli korzystasz ze szklanego naczynia żaroodpornego nie wymaga ono również natłuszczania i obsypywania mąką.
  • W przypadku przygotowania luźnego, prawie lejącego ciasta bochenek po upieczeniu stanie się płaski i bardziej wilgotny w środku. Zbyt gęste ciasto spowoduje, że upieczony chleb będzie okrągły i suchy w środku. Najlepszy efekt uzyskasz gdy ciasto po wyrobieniu będzie gęste, a po 10-12 godzinach wyrastania lekko płynne i mocno kleiste.
  • Podczas pierwszych prób przygotowania tego przepisu użyłam drożdży instant. Smak wyrośniętego na nich ciasta nie zadowolił mnie, dlatego w powyższym przepisie korzystam ze drożdży świeżych.

 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Klaudia –

Chleb orkiszowy

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz