Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
17:39 | 15 grudnia 2013
Bułki pszenne nie tylko do burgerów

Przez długi czas upieczenie domowych, miękkich i puszystych bułeczek z mąki pszennej pozostawało moim niespełnionym marzeniem. Bułki, które piekłam były twarde, albo zbyt płaskie, wysuszone lub niesmaczne. Wypróbowałam wielu receptur, aby w końcu wypracować przepis, który zapewnia upieczenie pysznych bułek. Domowe bułki pszenne są niezastąpione podczas przygotowania burgerów oraz idealne jako podstawa zdrowego śniadania.

Bułki pszenne nie tylko do burgerów

Składniki na 6 średniej wielkość bułek:

  • 400g mąki pszennej typ 480 (użyłam mąki szymanowskiej Polskie Młyny)
  • 7g drożdży suszonych (użyłam drożdży cukierniczych instant „złotych” francuskiej firmy Lesaffre)
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego
  • 150ml jogurtu naturalnego
  • 150ml lekko ciepłej wody (30-35°C)
  • 3 łyżki oliwy extra vergine (w tym jedna łyżka do wysmarowania miski, w której ciasto będzie rosło oraz jedna do posmarowania wyrastających bułeczek)
  • 0,5 łyżeczki drobno zmielonej soli morskiej
  • jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem (ewentualnie)

Przygotowanie:
(całkowity czas przygotowania około 2 godziny 40 minut)
(czas włożonej pracy około 30 minut)

W średniej misce przy użyciu łyżki wymieszaj 200g przesianej przez sito mąki, drożdże, cukier, jogurt, wodę, łyżkę oliwy i sól. Po wymieszaniu ciasto będzie dość gęste.

Pozostałe 200g mąki przesiej przez sito na stolnicę. W usypanej górce z mąki zrób krater. Do krateru przełóż przygotowane ciasto. Zacznij mieszać ze sobą składniki. Mieszaj od środka na zewnątrz, tak by mokre ciasto łączyć powoli z mąką.

Po połączeniu składników wyrabiaj ciasto na stolnicy przez 8-10 minut. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i lekko lepić się do ręki.

Bułki pszenne - przygotowanie

Dużą miskę wysmaruj oliwą. Z wyrobionego ciasta zrób kulę, włóż ją do naoliwionej miski. Przykryj miskę szczelnie folią do żywności lub folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto w misce uderz kilka razy ręką i wyłóż na stolnicę. Podziel je na 6 równych części a następnie uformuj z nich bułeczki. Tak przygotowane bułki ułóż na papierze do pieczenia, na blasze, na której później będą pieczone. Delikatnie posmaruj wierzch bułeczek oliwą. Możesz do tego celu użyć pędzelka. Odstaw blachę z bułeczkami na pół godziny w miejsce, w którym nie ma przeciągów i jest ciepło. Podczas wyrastania, ciasto również powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Bułki pszenne - formowanie

Bułki pszenne - wyrastanie

Do piekarnika wstaw blachę z wodą. Następnie rozgrzej piekarnik do 210°C. Parująca woda odpowiednio nawilży powietrze w piekarniku.

Wyrośnięte bułeczki spryskaj wodą lub posmaruj roztrzepanym jajkiem. Następnie możesz je posypać z wierzchu ziarnami białego sezamu.

Bułki pszenne - sezam

Wstaw blachę z wyrośniętymi bułkami do nagrzanego i naparowanego piekarnika na środkową półkę i piecz przez 15 minut w temperaturze 210°C.

Bułki pszenne z sezamem

Tak przygotowane bułeczki są miękkie i puszyste. Idealnie sprawdzają się jako bułki do burgerów i nie tylko. Ciepłe, zaraz po upieczeniu smakują również wyśmienicie z masłem.

Bułki pszenne do burgerów

Puszyste domowe bułki pszenne

Kilka przydatnych uwag:

  • Ciasto do wyrastania wstawiam do piekarnika, z ustawioną temperaturą 32°C. Dzięki temu ciasto rośnie idealnie.
  • Z powyższego przepisu można również upiec bułeczki z dodatkiem na przykład mąki orkiszowej. Zgodnie z poniższymi proporcjami – zamiast 400g mąki pszennej 480 można użyć: 100g mąki orkiszowej, 280 pszennej typ 550 oraz 20g mąki 650 typ.

Domowe bułeczki pszenne

 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Klaudia –

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz