Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
14:21 | 18 lutego 2014
Biały chleb pszenny

W naszej kuchni piekliśmy już chleby żytnie, chleby na zakwasie, „wiejskie” orkiszowe oraz „miejskie” tostowe. Była już śródziemnomorska focaccia a także miękkie pszenne bułeczki. Tym razem przyszedł czas na zwykły, domowy chleb pszenny, który smakuje wyśmienicie i zachowuje świeżość nawet trzeciego dnia po upieczeniu a czas włożonej pracy w jego przygotowanie to zaledwie 25 minut.

Chleb biały pszenny

Składniki na duży bochenek:

  • 100g mąki pszennej typ 450
  • 400g mąki pszennej typ 650
  • 1,5 łyżeczki drożdży suszonych (5g)
  • 300ml lekko ciepłej wody (30-35°C)
  • 1,5 łyżeczki drobno zmielonej soli morskiej (10g)
  • 1 łyżka oliwy extra vergine lub oleju do posmarowania ciasta podczas wyrastania

Przygotowanie:
(całkowity czas przygotowania około doby)
(czas włożonej pracy około 25 minut)

W średniej misce wymieszaj przesianą przez sito mąkę, drożdże i sól. Następnie do miski dolej wodę. Mieszaj wszystko przez około minutę do połączenia składników. Po wstępnym wymieszaniu składników odstaw ciasto w misce na około 5 minut, aby odpoczęło. Następnie przez około 3 minuty ugniataj ręcznie ciasto na lekko posypanej mąką stolnicy lub przy użyciu miksera za pomocą mieszadła do ciast twardych miksuj ciasto na średnio-wolnych obrotach przez 2 minuty. W przypadku użycia miksera wyłóż ciasto na stolnicę i ugniataj je ręcznie dodatkową minutę. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, miękkie, elastyczne i lekko lepić się do ręki.

Przygotowane ciasto włóż do dużego, plastikowego pudełka. Zamknij je szczelnie i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin. W tym czasie ciasto urośnie ponad dwa razy.

Po upływie tego czasu, wyjmij pudełko z ciastem z lodówki, otwórz je i uderz kilka razy ręką, aby wypuścić nagromadzony w cieście gaz. Zawiń ciasto kilka razy do wewnątrz i uformuj okrągły bochenek.

Jak upiec chleb pszenny

Tak przygotowany chleb ułóż na papierze do pieczenia, na blasze, na której później będzie pieczony. Delikatnie posmaruj wierzch chleba oliwą lub olejem. Możesz do tego celu użyć pędzelka. Przykryj naoliwione ciasto folią spożywczą, aby nie wyschło podczas wyrastania. Odstaw blachę z bochenkiem na 1,5 godziny w miejsce, w którym nie ma przeciągów i jest ciepło. Podczas wyrastania, ciasto również powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Rozgrzej piekarnik do 215°C.

Zdejmij z wyrośniętego bochenka folię, spryskaj go wodą oraz natnij ciasto w krzyżyk. Wstaw blachę z chlebem do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piecz przez 25 minut w temperaturze 215°C. Po upieczeniu połóż bochenek na kratkę do ostygnięcia.

Domowy chleb

Tak upieczony chleb ma chrupiącą, złotą, chlebową skórkę oraz miękki i puszysty środek. Pozostaje świeży nawet na trzeci dzień po upieczeniu. Jest idealny na śniadania i kolacje dla całej rodziny.

Domowy chleb biały

Kilka przydatnych uwag:

  • Ciasto do wyrastania wstawiam do piekarnika, z ustawioną temperaturą 34°C. Dzięki temu ciasto rośnie idealnie.
  • Ciasto może wyrastać w lodówce do trzech dni. W naszej kuchni przygotowuję dwa pojemniki z ciastem, które zapewniają nam świeży i pachnący chleb na 3 dni.
  • Z powyższego przepisu można również upiec dużą bułkę pszenną. Zgodnie z poniższymi proporcjami – 250g mąki pszennej typ 450, 250g pszennej typ 650.
  • Po dodaniu łyżeczki słodu jęczmiennego podczas wyrabiania ciasta, upieczony chleb bardzo przypomina ciemniejsze chleby słowiańskie, które dostępne są w niektórych piekarniach.

 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Klaudia –

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz