Prezentujemy dobre produkty spożywcze. Przeczytaj gdzie możesz je kupić oraz co można z nich przyrządzić na przystawkę, obiad, deser…
18:28 | 7 kwietnia 2013
Apple Pie

Pyszna australijska wersja jabłkowej tarty Apple Pie jest ciekawym urozmaiceniem dla tradycyjnej szarlotki pieczonej w polskich domach. Sprawdzony przez nas przepis pochodzi z programu MasterChef Australia.

Apple Pie z sosem waniliowym

Podstawą dla tej tarty jest cienkie, chrupiące, kruche ciasto z dodatkiem tłustej śmietany, które po upieczeniu przypomina ciasto francuskie. Idealnie komponuje się ono z wypełnieniem z pokrojonych w cienkie plasterki słodko-kwaśnych jabłek, gotowanych w sosie z prawdziwą wanilią i cukrem. Apple Pie w tym wydaniu to pachnący masłem, jabłkami oraz wanilią delikatny deser idealny na każdą domową uroczystość rodzinną.

Składniki na ciasto na formę o średnicy 23 centymetrów:

  • 200g mąki typ 550
  • 160g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 2,5 łyżki tłustej, kwaśnej śmietany (użyłam śmietany 30% President)

Składniki na masę jabłkową:

  • 5 dużych jabłek, wydrylowanych i pokrojonych w cienkie plasterki (użyłam słodko-kwaśnych, twardych i soczystych jabłek Ligol)
  • 150g cukru pudru z białego cukru (nie używam kupnego cukru pudru, przygotowuję na bieżąco mieląc cukier w młynku elektrycznym)
  • 200ml wody w temperaturze pokojowej
  • ½ laski wanilii

Dodatkowo:

  • Jajko do posmarowania wierzchu tarty
  • Łyżka cukru trzcinowego do posypania wierzchu tarty
  • Fasolki do obciążenia pieczonej tarty

Przygotowanie Apple Pie:
(całkowity czas przygotowania około 1,5 godziny)
(czas włożonej pracy około 50 minut)

Rozgrzej piekarnik do 190°C.

Do stojącego miksera wsyp mąkę i masło pokrojone w kostkę. Uruchom mikser kilka razy pulsacyjnie. Dołoż śmietanę i pulsacyjnie wymieszaj składniki. Następnie na stolnicę wysyp mąkę połączoną z masłem i śmietaną, i uformuj dwie kule. Większa z nich ma mieć 300 gram, druga – pozostałe 70 gram.

Przygotowanie ciasta do Apple Pie

Kule z ciasta zawiń w folię spożywczą i schładzaj w lodówce przez 10-20 minut.

Połówkę laski wanilii przetnij wzdłuż i małym nożykiem wyskrob nasionka ze skórki. Nasiona oraz skórka będą potrzebne do gotowania jabłek.

Przygotowanie jabłek do Apple Pie

W celu przygotowania jabłek do tarty, do garnka wlej wodę, wsyp cukier puder oraz nasiona wanilii wraz z pozostałą skórką. Zagotuj wodę z cukrem i wanilią, wymieszaj. Następnie dołóż do garnka pokrojone w plasterki jabłka. Na małym ogniu, bez przykrycia, gotuj wszystko przez 10-15 minut. Podczas gotowania lekko potrząsaj garnkiem, aby jabłka były równomiernie zanurzone w płynie. Po zakończeniu gotowania jabłka mają być miękkie, ale powinny zachować swój kształt. Odstaw garnek z przygotowanymi jabłkami do całkowitego ostygnięcia. Po 10 minutach odlej z garnka płyn, tak aby w garnku pozostały tylko jabłka.


Przygotuj spód do tarty wałkując schłodzony, większy kawałek ciasta, na grubość około 3mm. Wyłóż formę do tarty rozwałkowanym ciastem. Przed włożeniem do piekarnika nakłuj spód ciasta widelcem a następnie wyłóż tartę papierem do pieczenia i wysyp na tartę fasolki. Dzięki temu podczas pieczenia spód tarty nie odkształci się i pozostanie płaski.

Tak przygotowane ciasto piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Następnie usuń obciążenie, zdejmij papier i piecz jeszcze 2-3 minuty. Po tym czasie wyjmij upieczony spód tarty z piekarnika i odstaw na 5 minut do ostygnięcia.

Rozwałkuj mniejszy kawałek, schłodzonego w lodówce, ciasta na grubość 3mm.

W miseczce wymieszaj jajko.

Upieczony spód tarty wyłóż jabłkami. Przykryj całość rozwałkowanym ciastem. Delikatnie dociśnij ciasto do boków upieczonego wcześniej spodu. Przy użyciu pędzelka kuchennego posmaruj wierzch ciasta rozmieszanym jajkiem. Posyp ciasto cukrem trzcinowym. Na środku zrób w cieście nacięcie, poprzez które będzie wydobywać się para powstająca podczas pieczenia tarty.

Tak przygotowaną tartę piecz jeszcze przez 20-30 minut. Upieczoną na złoto tartę możesz serwować na ciepło lub na zimno polaną sosem waniliowym. Smakuje również wyśmienicie z gałką lodów waniliowych.

Apple Pie

Tarta Apple Pie z jabłkami

Kilka przydatnych uwag:

  • Ciasta na tartę nie należy wyrabiać, wystarczy połączyć ze sobą składniki. Dzięki temu będzie lekkie, kruche i chrupiące.
  • Ciasto przed rozwałkowaniem powinno być schłodzone. Zbyt ciepłe i miękkie ciasto będzie się rwać podczas wykładania formy. Wałkować należy dość szybko, aby ciasto nie zdążyło zbytnio się ogrzać. W przypadku nieudanej próby wyłożenia formy ciastem jeszcze raz uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schładzaj w lodówce przez 10-20 minut. Po tym czasie podejmij kolejną próbę wałkowania i wykładania formy do tarty.
  • Ciasto będzie łatwiejsze do rozwałkowania jeśli zrobisz to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej. Nie każdy papier do pieczenia będzie odpowiedni. Do niektórych papierów (Jan Niezbędny) ciasto bardzo mocno się przykleja i może być problem z odklejeniem go.
  • Pieczenie tarty z obciążeniem pozwala zachować kształt ciastu. Dzięki temu spód się nie podnosi i nie rośnie.
  • Brzegi tarty często opadają podczas pieczenia. Możesz je lekko zawinąć na brzegu formy (zawinięcie widoczne na zdjęciu poniżej).

Wyłożenie formy do tarty

  • Pamiętaj o zrobieniu nacięcia w wierzchniej warstwie ciasta. Dzięki temu tarta będzie miała suchy spód, chrupiący, nieodkształcony wierzch a jabłka odpowiednio się upieką a nie uduszą.
  • Sos waniliowy możesz przygotować ze śmietanki kremówki (30%), trzech łyżek cukru trzcinowego oraz z połowy laski wanilii. Śmietankę wymieszaną z cukrem, nasionkami wanilii oraz pozostałą po wyjęciu nasionek skórką, podgrzewaj w garnuszku, na małym ogniu, cały czas mieszkając przez 20-30 minut. Tak przygotowany sos po wystygnięciu będzie gęsty i idealny do polania Apple Pie.

Pyszna Apple Pie z gotowanymi z wanilią jabłkami

 
Przyjemnego przygotowywania i smacznego.
 

– Klaudia –

Autor: Klaudia | Komentarze: Brak

Dodaj komentarz